Am vizitat ­čĹú m─ân─âstirea Cernica

Desculţ la Cernica_00
Desculţ la Cernica_04 - desculţ
Desculţ la Cernica

Ast─âzi, aproape de ora pr├ónzului, am vizitat M─ân─âstirea Cernica. De fapt m-am dus cu o treab─â, mai exact un joc, ins─â unul foarte frumos dar ┼či serios, se nume┼čte geocaching icon-geocaching.┬á Pentru c─â am ascunse ni┼čte geocutii ├«n zon─â ┼či pentru c─â au fost raportate probleme la una dintre ele, am venit s─â verific/repar. ┼×i uite a┼ča am ajuns eu practic ├«n miezul zilei la M─ân─âstirea Cernica.

E o zi de toamn─â, timpurie, cald─â (totu┼či nu chiar canicular─â), aproape ca vara. Am mai fost pe la Cernica, cam ┼čtiu cum este. Ce poate fi mai frumos dec├ót o plimbare ­čĹú descul┼ú ­čĹú prin incint─â, vizit├ónd locurile ├«n lini┼čte ┼či pe ├«ndelete, mai ales c─â fiind ├«nceput de s─âpt─âm├ón─â, am b─ânuit eu c─â poate nu-s prea mul┼úi pelerini …

Adic─â ce poate fi mai simplu? Mi-am luat picioarele „la spinare” ┼či m-am suit ├«n ma┼čin─â ┼či am pornit la drum.

Cernica e aproape de Bucure┼čti, ie┼čirea spre Pantelimon (vechiul drum spre mare). Un scurt segment pe centur─â, spre sud, apoi, p├ón─â s─â ajungi ├«n Cernica sat e m─ân─âstirea pe partea dreapt─â, cum ├«ncepe p─âdurea. M─ân─âstirea se poate vizita liber, practic pe tot parcursul anului.
Pentru mai multe informaţii vezi mai jos. :-)

┼×i cum o imagine poate spune mai mult dec├ót o mie de cuvinte, ast─âzi voi l─âsa mai mult pozele s─â vorbeasc─â. Ca de obicei, po┼úi trece ├«n revist─â pozele ┼či la dimensiune mare ├«n galeria mare din partea de jos.

M─ân─âstirea CernicaBisericiIstorieVizitareHart─â
Este o m─ân─âstire din Rom├ónia situat─â ├«n ora╚Öul Pantelimon, jude╚Ťul Ilfov, ├«n apropiere de limita cu comuna Cernica, Ilfov.

A fost ridicat─â ├«n anul 1608 ├«n timpul domniei lui Radu ╚śerban ╚Öi a fost ctitorit─â de marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica ╚śtirbei ╚Öi de so╚Ťia sa, Chiajna. Complexul monahal de la Cernica a reprezentat o adev─ârat─â ╚Öcoal─â de educa╚Ťie monastic─â. ├Än cadrul m─ân─âstirii s-au construit trei biserici ╚Öi trei paraclise.

Biserica Mare, cu hramul Sf. Nicolae, a fost avariat─â la cutremurul din 1802 ╚Öi reparat─â ├«n anii 1809-1815 de arhimandritul Timotei. O repara╚Ťie capital─â s-a f─âcut ├«n anul 1925 dup─â ce ├«n urma unui cutremur ├«n anul 1838 o turl─â s-a d─âr├ómat iar ├«n 1923 a ars.

Biserica cu hramul Sf. Gheorghe a fost construită în secolul al XVIII-lea de Dan Brașoveanu. În anii 1962-1964 este refăcută complet iar după stricăciunile cutremurului din 4 martie 1977 este reconsolidată.

├Än 1804, ├«n cimitirul m─ân─âstirii, arhimandritul Gheorghe construie╚Öte bisericu╚Ťa Sf. Laz─âr.

Biserica parohială și cimitirul sunt deschise zilnic pentru pelerini și vizitatori:

Program de iarna:

01 noiembrie ÔÇô 31 martie
Zilnic intre orele: 08:00 ÔÇô 18:00
(ultima intrare este la 17:30)

Program de vara:

01 aprilie ÔÇô 31 octombrie
Zilnic intre orele: 08:00 ÔÇô 20:00
(in perioada 01-31 octombrie, ultima intrare este la 19:30)

Cum ajung ?

OpenStreetMap  icon-osm openstreetmap  icon-external_link
Google Maps icon-google_maps icon-external_link

Cu ma┼čina se poate intra doar ├«n anumite condi┼úii ┼či se pl─âte┼čte parc─â parcare. Pentru autocarele cu pelerini exist─â un spa┼úiu de parcare ├«n incint─â, mult mai aproape de m─ân─âstire. Nefiind nimeni ├«ns─â, am putut s-o las pe marginea drumului, aproape de intrare, ├«n siguran┼ú─â. Pe jos se intr─â liber.

Cum treci de barier─â drumul e str─âjuit de ni┼čte copaci – conifere, iar pe l├óng─â ace┼čtia se vede ┼či o mic─â potec─â de p─âm├ónt, pres─ârat─â cu ace de brad. Atunci c├ónd e aglomera┼úie de ma┼čini pe drum e mai sigur pe potec─â. Acum, c├ónd nu e nimeni, merg de pl─âcere.

Urmeaz─â un mic trotuar pe marginiea drumului, care duce spre intrarea propriu zis─â a complexului. Asfaltul e c─âldu┼ú, nu e fierbinte, de┼či e deja ora 1 trecut─â ┼či pe alocuri e pres─ârat cu praf, care fac asfaltul s─â se simt─â neted. Nu m─â sfiesc s─â ├«mi pun ┼či o „amprent─â” :-). Iar bordura alb─â, frumos ├«ntre┼úinut─â, e prilej de pu┼úin─â echilibristic─â, doar e mai interesant a┼ča, dec├ót s─â mergi plictisitor pe drum ├«nainte, nu?

Ajung├ónd aproape de intrarea ├«n complex, se deschide ├«n partea dreapt─â un teren mare ┼či liber (acum). Este parcarea principal─â, care prime┼čte ┼či autocare. Aici este singura por┼úiune pu┼úin mai dificil─â (adic─â pentru t─âlpile mele goale) pentru c─â asfaltul este pres─ârat cu pietricele mici, ├«mpr─â┼čtiate de ma┼čini cum intr─â ┼či ies din parcare. Dar imediat dup─â barier─â, c├ónd intri efectiv ├«n complexul m─ân─âstirii, drumul e din nou curat. Treci pe l├óng─â dou─â cl─âdiri care sunt magazine de obiecte biserice┼čti, azi deh, nu prea aveau clien┼úi, unul chiar era ├«nchis, ┼či apoi drumul urc─â pu┼úin, p├ón─â la intrarea efectiv─â la m─ân─âstire.

Drumul continu─â, pe o f├ó┼čie de p─âm├ónt ce leag─â cele dou─â ostroave (insule), p├ón─â la cimitirul m─ân─âstirii ┼či un centru social-cultural. Locurile sunt prea frumoase, lini┼čtea at├ót de des─âv├ór┼čit─â, abia ce am v─âzut c├ó┼úiva oameni ├«n vizit─â ┼či doi lucr─âtori cu treburi … Am decis ca mai ├«nt├ói s─â continui plimbarea ├«nainte, pe drumul m─ârginit de un gard de lemn ┼či ni┼čte copaci frumo┼či. Asfaltul e cald, dar nu fierbinte ┼či nu prezint─â o problem─â.

Urm─âtorul ostrov g─âzduie┼čte cimitirul m─ân─âstirii ├«mpreun─â cu o mic─â parcare. Mai ├«ncolo mai sunt ni┼čte cl─âdiri, printre care ┼či un centru social-cultural se pare, ├«ns─â drumul e ├«nchis cu o nou─â barier─â, urmat─â pu┼úin mai ├«ncolo ┼či de o poart─â.

Merg├ónd p├ón─â acum pe asfalt, aici am ocazia s─â p─â┼česc pe o multitudine de suprafe┼úe. O mic─â parcare facut─â cu pietri┼č rotund, de r├óu, e u┼čor de parcurs. Pietrele rotunde, mai ales dac─â stratul e mai gros, se mi┼čc─â, se muleaz─â ├«n jurul t─âu, la fel precum ┼či piciorul gol poate s─â se muleze pe denivel─ârile terenului. La marginea drumului e o por┼úiune de p─âm├ónt, cu ni┼čte copaci mari, iar printre ei por┼úiuni de iarb─â mai uscat─â (de la secet─â), mai pu┼úin uscat─â, dar totu┼či nu era tare ┼či nici ┼úepoas─â. A┼ča c─â m-am ├«nv├órtit pe aici, p─â┼čind ┼či pip─âind texturile.

Tot aici, ├«n cimitir, se g─âse┼čte morm├óntul lui Iorgu Cosma, erou de la 1877, care iese ├«n eviden┼ú─â cu micul s─âu monument. Mai multe informa┼úii despre Iorgu Cosma ├«n descrierea geocache-ului icon-cache_traditional icon-external_link cu acela┼či nume.

AsfaltPietri┼čP─âm├óntIarb─âConuri de brad

├Än apropiere am g─âsit ┼či o potecu┼ú─â care duce la malul lacului, unde am luat o pauz─â.

Eh, ┼či acum ├«ntoarcerea, c─â a venit vremea s─â vizitez m─ân─âstirea.

La intrare st─â straj─â un falnic turn, care cred c─â g─âzduie┼čte ┼či un clopot ┼či m─â ├«nt├ómpin─â cu o por┼úiune de caldar├óm.

La intrare te ├«nt├ómpin─â mai multe indicatoare, printre care unul foarte expresiv care solicit─â vizitatorilor o ┼úinut─â decent─â. Este vorba de un l─âca┼č de cult, totu┼či. Iar indicatorul este cu at├ót mai justificat cu c├ót ├«n apropiere exista o zona de picnic ┼či agrement.

A fi descul┼ú ? nu consider sub nici o form─â a reprezenta o ┼úinut─â „indecent─â”. Dimpotriv─â, exist─â culte care o considera o form─â superioar─â de respect.

┼×i plimbarea mea ┼či faptul c─â o povestesc aici, pentru mine a avut ┼či o latur─â spiritual─â, chiar dac─â a fost diferit─â de specificul spiritual al locului.

Interiorul m─ân─âstirii este foarte frumos amenajat ┼či ├«ntre┼úinut. Biserica, probabil renovat─â recent, este foarte frumoas─â ┼či pare nou─â, cu toat─â v├órsta ei. ├Än interior e lini┼čte, doar vreo 2-3 vizitatori ┼či un foarte b─âtr├ón preot ├«n trecere. Am auzit mai apoi doi muncitori care lucrau ├«n curte discut├ónd despre acest preot cum c─â va face 100 de ani ├«n octombrie. Mul┼úi ├«nainte!

Picturile sunt foarte bogate ┼či frumoase, reprezent├ónd multe scene biblice, ├«n pridvor, ┼či o serie de sfin┼úi, ├«n interior. Totul foarte curat ┼či bine ├«ngrijit.

Ast─âzi, ├«n miezul zilei, nu este slujb─â. Totul e lini┼čtit. Duminica diminea┼úa, cel mai probabil, probabil ca locul e mult mai animat.

Sc─ârile sunt din piatr─â neted─â, lucioas─â, deschise la culoare, sunt calde, dar deloc fierbin┼úi. Sunt impresionat de acoperi┼čurile str─âlucitoare de cupru, recent cur─â┼úate sau renovate, pentru c─â nu se vede nici o urm─â de oxid verde pe ele (semn al trecerii timpului la astfel de materiale).

L├óng─â intrare este o mic─â f├ónt├ón─â ┼či dou─â c─âni pentru luat ap─â. Recunosc c─â ├«n aceste zile ├«n care tr─âim m-a┼č ├«nghesui ┼či mai pu┼úin s─â ├«mpart o can─â cu al┼úi necunoscu┼úi.

├Än drum spre ie┼čire se vede un mic foi┼čor, chiar straniu, nu are nimic ├«n interior dec├ót podeaua de ciment, ├«ns─â tavanul e bogat decorat cu mozaic ├«n teme religioase (desigur). Nu ┼čtiu ce scop serve┼čte acest mic foi┼čor ┼či nici nu pare prea des vizitat.

De la drum p├ón─â la foi┼čor nu sunt dec├ót c├ó┼úiva pa┼či, dar c├ót─â varietate, ├«nt├ói un drum de p─âm├ónt ┼či pietre, apoi ceva ce pare s─â fi fost c├óndva o alee de ciment, c─â mai are o urm─â de bordur─â, apoi r─âm├óne doar iarba…

Micul foi┼čor e aproape de malul lacului, astfel ├«nc├ót pe partea opus─â drumului vegeta┼úia este mult mai verde ┼či mai bogat─â ┼či mai pu┼úin afectat─â de secet─â. C├ó┼úiva pa┼či prin vegeta┼úia asta (c─â nu vreau s─â-i spun „b─âl─ârii”) reprezint─â un nou deliciu senzorial, de r─âmas bun, pentru c─â m-am oprit la micul foi┼čor ├«n drum spre ie┼čire…

Nu ┼čtiu, ├«ncerc s─â las c├óteva poze s─â vorbeasc─â ├«n locul meu. ├Äncerc, dar nu g─âsesc cuvintele potrivite ca s─â descriu bog─â┼úia sim┼úurilor dat─â de ace┼čti c├ó┼úiva pa┼či ? printre plante …

Aproape de ie┼čire ┼či z─âresc printre brazi turla bisericii, cum se ├«nal┼ú─â dintre ziduri, str─âlucind ro┼čcat-maroniu ├«n lumina soarelui amiezii.

Riscuri ┼či bilan┼ú
Înţepături 0 (zero)
T─âieturi 0 (zero)
Julituri 0 (zero)
Arsuri 0 (zero)
TOTAL: 0 (zero) :-)
Necesar ┼či Beneficii
Suprafeţe multiple
Senza┼úii bogate ┼či variate
Dificultate u┼čor: 1,5/5
Rezisten┼ú─â * Rezisten┼ú─â ? la drum ┼či suprafe┼úeNivel de rezisten┼ú─â ┼či experien┼ú─â ├«n a merge descul┼ú la drum mai lung sau pe suprafe┼úe mai dificile; ├«n special pentru cei care nu merg descul┼ú ├«n mod curent mic─â

Drag─â cititorule, te invit s─â vii ┼či tu s─â vizitezi acest loc deosebit de frumos, ┼či totodat─â de invit s─â ├«┼úi ├«mbog─â┼úe┼čti ┼či tu sim┼úurile ­čĹú p─âm├ónte┼čti, dimpreun─â cu cele spirituale